dimarts, 1 d’abril del 2014

April Fool's Day

El Dia d'enganyar, altrament dit dia d'enganar, a Menorca, o peix d'abril (en francès poisson d'avril) a França, és una festa celebrada cada 1r d'abril des de 1564 o, almenys, això és el que diu la llegenda.

En realitat, s'han ofert moltes diferents explicacions sobre aquesta celebració, no obstant això la idea que les bromes que acompanyen aquesta data van començar durant el regnat de Carles IX de França sembla ser la més convincent.

A mitjans segle XVI a tot França les celebracions d'Any Nou començaven el 25 de març i acabaven una setmana després, el 1r d'abril. El 1564, per mitjà del decret de Roussillon,[nb 1] el rei va decretar l'adopció del calendari gregorià i l'Any Nou es va traslladar al 1r de gener. La llegenda suggereix que molts francesos oposats al canvi o que simplement ho van oblidar i van seguir intercanviant regals i festejant en la setmana que concloïa el 1r d'abril. Els bromistes van decidir ridiculitzar-los lliurant regals absurds i convidant a festes inexistents, i així va néixer la tradició de fer bromes el primer dia d'abril.

El nom peix d'abril, que rep la víctima de les bromes, està relacionat amb el zodíac: tot esdeveniment que esdevenia en aquesta data era relacionat amb el fet que el Sol abandonava la constel·lació de Peixos. Napoleó I va ser anomenat "peix d'abril" quan es va casar amb Maria Lluïsa d'Àustria un 1r d'abril.

La tradició es va propagar després a Itàlia amb el mateix nom (en italià pesce d'aprile). Posteriorment es va expandir encara més, fins a arribar als Estats Units uns dos-cents anys després, a través dels anglesos que l'anomenaren el dia dels ximples d'abril (en anglès April fools' day). Els alemanys tenen el seu "Aprilscherz", els brasilers el seu "dia da mentira" en aquesta mateixa data, i els escocesos anomenen la víctima de les bromes "gowk" (cucut).

A Menorca la tradició es remunta al domini britànic de l'illa, en diferents períodes que sumen 70 anys, des del 1708 al 1802.[1][2]

A la resta de Països Catalans, a Espanya i alguns països d'Amèrica llatina existeix una tradició similar, celebrada el 28 de desembre, el dia dels Sants innocents, una celebració que barreja ritus pagans amb el mite bíblic de la massacre portada a terme per Herodes.

A Galícia també se celebra el primer d'abril. La dita popular, que fa referència a les bromes que es feien en els llocs rurals, quan la canalla canviava de lloc les eines i els carros dels veïns, diu "o primeiro de abril, van os burros onde non deben de ir".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada